Poklicna gasilska enota Krško

Zahvalni govor v imenu vseh nagrajencev ob dnevu CZ

Tu stati pred vami je skoraj večja trema, kot pa biti poslan na intervencijo pa četudi je to na misijo v drugo državo. Pustiti doma svojo družino in bližnje in oditi na prizadeto  območje, območje katero je polno pasti, neznank in nevarnosti ni najlažja odločitev, vendar  to je naše poslanstvo in to je naš način življenja. Čeprav smo profesionalci in če bi delali in na zadevo gledali samo skozi denar danes verjetno tega ne bi bilo in mi tukaj ne bi stali, kajti ni ga denarja, ki ti poplača, ko vidiš, da si ljudem edino upanje, ko  se odrekajo lastnega kruha in ti ga izročajo zato, ker vztrajaš in če vztrajaš ti, bodo tudi prizadeti vztrajali in se ne vdali v usodo pa čeprav jim je uničilo vse za kar so celo življenje garali in se odrekali.

Vsi skupaj smo naredili ogromno za ljudi na prizadetih območjih z opremo, ki jo Slovenija trenutno premore in s svojim znanjem,  pripadnostjo in srčnostjo dokazali, da naša posredovanja nimajo meja, hkrati  smo naredili izjemen vtis, ki odmeva v  prizadeti Srbiji kot tudi doma, še danes.

Če smo kaj odnesli od te misije bom rekel da in to ogromno. To so neprecenljive izkušnje, tako za kompletno Slovenijo in Civilno zaščito, Poklicno enoto Krško kot tudi za nas posameznike.

Če smo se kaj naučili bom rekel da in to ogromno.  Med ostalim tudi to, da je preventiva vedno cenejša in manj boleča  pot kot kurativa in da bomo proti naravi zelo težko zmagovali in da moramo spoštovati vse njene danosti.

Z delovanjem na misiji kakor tudi v domačem okolju dokazujemo, da znamo in hočemo delati in če je potrebno prevzamemo na terenu tudi najbolj odgovorne naloge v vsakem trenutku.

Mednarodno sodelovanje je močan steber  v družbi, ki pomeni obvladovanje kriznih situacij, v kateri se je znašla tudi Slovenija lansko leto in ravno brez mednarodnega sodelovanja se ne bi tako hitro pobrala.
 
Visoko priznanje Poklicni gasilski enoti Krško, ki je bilo podeljeno ob osrednji slovesnosti na Brdu ter priznanje njenim posameznikom danes je dokaz, da smo na dobri poti, hkrati, pa se moramo in se morajo zavedati tudi drugi, da brez vrhunske opreme in vrhunsko usposobljenih ljudi, nenehnega izpopolnjevanja, bodisi na Igu ali drugje, bodisi na lastnem dvorišču in poligonu katerega enota še danes nima, brez primernih prostorov, ki zagotavljajo tako potresno kot poplavno varnost, ta priznanja, v prenesenem pomenu besede, kmalu izgubijo sijaj.

Na koncu bi se rad zahvalil za priznanja in za vaše zaupanje ter da ste naše delo prepoznali. Ta priznanja nam bodo vzpodbuda, da bomo v prihodnosti še bolj poprijeli za delo na področju zaščite in reševanje in tudi usposabljanj, da smo vsi skupaj pripravljeni na vse naravne in druge nesreče, ki se lahko pripetijo v našem okolju.

Če na kratko sklenem misli:
Če dobro delaš, za dobro, se ti dobro slej ko prej tudi povrne, če pa to vidijo še drugi in cenijo se krog sklene

V imenu vseh hvala.

 

Brežice, dne 03.03.2015                         Zoran Jankovič, PGE Krško

 

Photo: Dostopno na https://posavje.info/novice/pge-krsko-prejela-plaketo-civilne-zascite.html

Skip to content