Poklicna gasilska enota Krško

Vaja reševalcev na vodi in iz vode PGE Krško tudi v zimskem času

Vaja je bila izvedena po elaboratu, ki ga je pripravil vodja reševalcev na vodi in potapljačev, pregledal vodja preventive in odobri direktor PGE Krško.

V učilnici je potekala teoretična priprava na vajo, nato je sledil praktični del vaje, ki se je izvedel na reki Savi v kraju Gunte-Brestanica, kjer so bila uporabljena vsa potrebna sredstva za takšno vrsto reševanja na vodi.

Namen vaje je bil posredovanje ob intervenciji na vodi pri reševanju osebe, ki je skočila iz mosta v reko Savo ter reševanje obnemoglega plavalca z obale. Na vaji je bil uporabljen tudi reševalni čoln Yamaha PIONER 80 KM, ki je specifično namenjen za delo in reševanje na vodi. Njegova posebnost je, da se premec na čolnu odpre in pridobimo pohodno plavajočo platformo, na katero se lahko transportira osebo, ki pri reševanju ne pridobi dodatnih poškodb.

Vaja je bila uspešno izvedena, kjer so bili obnovljeni teoretični in praktični postopki za tovrstno posredovanje. V letu 2019 predvidevamo še 4 tovrstne vaje, ki bodo potekale na različnih lokacijah.

Skip to content