Poklicna gasilska enota Krško

Redna letna izobraževanja reševalcev na dijih vodah, potapljačev in voditeljev čolnov

V mesecu maju in juniju 2023 so imele vse izmene PGE Krško v sklopu letnega plana izobraževanja vaje za posredovanje ob izrednih dogodkih na reki Savi ali Krki.

Voditelji čolnov so preverili svoje znanje pri spuščanju čolna na vstopnih točkah za spust čolna v vodo, vožnji večjega čolna Pionner in manjšega Yamaha, pomoči potapljačem pri iskanju ponesrečencev in pomoči reševalcem na divjih vodah pri hitrem odzivu na onemoglo osebo v vodi.

Potapljači PGE Krško so imeli razgovor pred potopom, se dogovorili o načinu posredovanja in preskusili svoje znanje pri preiskovanju v slabši vidljivosti, orientaciji pod vodo in preizkušanju skupne opreme PGE Krško.

Reševalci na divjih vodah so v parih izvajali reševalne skoke v vodo, pravilni pomoči onemoglemu, v agoniji ali utopljencu pri reševanju iz vode. Preskusili smo se v metanju plavajoče vrvi, obročov, postopkih oživljanja utopljencev in preizkusili nove reševalne obleke.

Vse vaje smo uspešno zaključili in se pripravili na poletno sezono, še posebej pa opozarjamo vse prebivalce, naj ne podcenjujejo moč rek. Pri izposoji plovil na rekah nadenite reševalne jopiče mladoletnim in opozorite na rečno dno, ki je skalnato, ostro in polno skritih nevarnosti.

Skip to content