Poklicna gasilska enota Krško

POMOČ PRI GAŠENJU NA KRASU

Dne 20.07.2022 smo se ob 14:00 uri odzvali na poziv Združenja Slovenskih poklicnih gasilcev (http://zspg112.si/)  za pomoč pri gašenju požara in oskrbo z vode. Pomoč so Novo goriški kolegi rabili predvsem za dovažanje vode v bazen na helioportu za gašenje s pomočjo helikopterja in samega gašenja v kraju Opatje Selo (komandno mesto), občina Miren-Kostanjevica na Krasu in širše.

Takoj smo se odzvali na poziv in izvozili z avtocisterno ter dvema poklicnima gasilcema tehničnima reševalcema. Ob 16:30 uri smo prispeli na kraj ter se na zbirnem mestu vpisali na seznam prisotnih gasilcev, kjer smo prejeli dodeljene naloge ter lokacijo oziroma sektor našega posredovanja. Naša naloga je bila prevoz požarne vode od zajetja do bazena za zajemanje vode s helikopterjem in sicer do 21:00 ure, kasneje pa  oskrba vode ostalih gasilskih enot pri gašenju. Sredi noči smo bili napoteni s strani vodje intervencije za gašenje požara na zelo zahtevnem terenu z nalogo, da preprečimo preskok ognja na nedostopno območje, katerega smo tudi uspešno opravili.

Posredovanje na omenjenem območju je zelo zahtevno in nevarno zaradi konfiguracije kraškega terena, ozkih gozdnih kamnitih poti, možnosti eksplozije pirotehničnih sredstev, nepoznavanje teren ter specifike tamkajšnjih naravnih značilnosti kot sta veter in struktura tal. Veliko pozornosti smo posvetili premikanju na požarišču zaradi neeksplodiranih ubojnih sredstev iz prve svetovne vojne, ker so se pojavljale detonacije tudi v naši neposredni okolici.

Delo smo izvajali celo noč in nato še do 09:00 ure zjutraj. V PGE Krško smo se vrnili ob 13.00 uri in so nas na Krasu zamenjale druge enote.

Danes dne 22.7.2022 smo zopet priskočili na pomoč in sicer z dvema vodjema za pomoč pri štabnem  vodenju, saj so lokalne vodje že pri koncu svojih moči in potrebujejo regeneracijo. V prihodnjih dneh nas vse skupaj čaka še veliko dela, saj požar še vedno poteka in je delo izjemno zahtevno. V veselje nam je, da lahko nudimo pomoč našim kolegom in prepričani smo, da nam bo skupaj na koncu tudi uspelo ukrotiti to naravno katastrofo. Vse dobro vsem sodelujočim in pazite nase.

Skip to content