Poklicna gasilska enota Krško

Odprli obnovljen gasilski dom PGE Krško in PGD Videm ob Savi

Krško, 23. februar 2022 Generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But, župan Mestne občine Krško mag. Miran Stanko in direktor Poklicne gasilske enote Krško Aleš Stopar so danes simbolično s prerezom traku namenu predali obnovljen gasilski dom Poklicne gasilske enote Krško in PGD Videm ob Savi. Za naložbo, ki je potekala od leta 2020 in bila zaključena konec lanskega leta, je Mestna občina Krško namenila 3,2 milijona evrov.

Cilj Mestne občine Krško je, da v Krškem vzpostavijo gasilsko-reševalni center širšega, regijskega pomena. »Eden pomembnejših korakov na tej poti je izgradnja in prenova tega gasilskega doma PGE Krško in PGD Videm ob Savi, ki smo ga konec leta uspešno zaključili in ga danes tudi uradno predajamo namenu, » je poudaril župan mag. Miran Stanko in dodal: »Naš naslednji korak je v sodelovanju z Gasilsko zvezo Slovenije urediti regijski gasilski poligon v neposredni bližini, za katerega smo že zagotovili prostor tu, v neposredni bližini in pridobili gradbeno dovoljenje.«

Direktor PGE Krško Aleš Stopar je poudaril, da so številni prispevali v mozaik izgradnje sodobne in operativno funkcionalne enote, v kateri je danes 53 strokovno usposobljenih zaposlenih, ki razpolagajo z najsodobnejšo gasilsko tehnologijo. Kot je dodal Stopar, je ta objekt tudi simbol nadaljnjega razvoja gasilstva v celotni posavski regiji.

V novem oz. obnovljenem objektu, ki se razprostira na skupno nekaj več kot 2700 m2, bodo združene različne službe v sistemu zaščite in reševanja v mestni občini Krško, in sicer poleg PGE Krško in PGD Videm ob Savi še štab Civilne zaščite in Gasilska zveza Krško ter nekatere druge.

Generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But je poudaril, da se je stanje opremljenosti in usposobljenosti gasilskih enot v zadnjih desetih letih precej izboljšalo, kar je posledica načrtnega pristopa tako občin kot Gasilske zveze Slovenije, Združenja poklicnih gasilcev in Uprave RS za zaščito in reševanje. Izrazil je veselje ob novi pridobitvi v Krškem ter da bodo v njem svoj prostor našle različne organizacije v sistemu zaščite in reševanja v mestni občni Krško. »Prepričan sem, da nam bo s skupnimi močmi uspelo v ta prostor umestiti tudi gasilski poligon,« je še poudaril But.

Krškemu in njihovim gasilskim vrstam, tako poklicnim kot prostovoljnim, sta ob pridobitvi čestitala tudi predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik in predsednik Združenja slovenskih poklicnih gasilcev Miran Korošak.

Kulturni program otvoritvene slovesnosti, ki jo je povezoval Sandi Lekše, so prispevali duet Tomaž Rožanec na harmoniki in Luka Dukarić na violini ter ženska vokalna skupina Mavrice iz Podbočja, ob otvoritvenem dejanju pa so sodelovali tudi najmlajši člani PGD Videm ob Savi.

Skip to content