Poklicna gasilska enota Krško

Letna vaja vrvne tehnike 2.izmene PGE Krško

Vaja se je začela ob 06:00 z zborom izmene v učilnici. V vaji je sodelovalo trinajst gasilcev tehničnih reševalcev. Dva izmed gasilcev imata opravljeno specialnost IT-11, eden pa IT-12, ki je bil tudi vodja vaje. Vodja je sestavil dve ekipi in vsaki dodelil nalogo za reševanje osebe- vadbene lutke, ki je ostala ujeta na skalnem previsu višine cca 15 metrov.

Namen vaje je bil preizkus znanja vrvne tehnike vseh gasilcev izmene, organiziranost, preizkus komunikacije v težkih pogojih, psihofizična pripravljenost in odprava možnih pomanjkljivosti.

Na vajo smo izvozili ob 07:00 uri z dvemi vozili. Vodja je podal informacije o nesreči in točno lokacijo, naloge prvi in drugi ekipi ter določil kanal za komunikacijo.

Vodja prve ekipe je opravil ogled nesreče in razdelil naloge. Ekipa je zavarovala kraj z vrvno ograjo, gasilec tehnični reševalec pa se je po vrveh spustil do ponesrečenca, ki je obvisel in ga s tehniko »pick-off« spustil na primerno mesto.

Druga ekipa je pripravila tronožec čez skalni previs in spustila nosila z gasilcem do ponesrečenca. Po imobilizaciji poškodovanca v koritasta nosila FERN so oba dvignili do mesta, kjer je bil možen prenos do reševalnega vozila.

Po končani vaji je sledila analiza in pospravljanje opreme. V enoto smo se vrnili ob 11:00 uri.

Skip to content