Poklicna gasilska enota Krško

Kolesarska odprava PGE Krško 2023

Tudi v letu 2023 smo se odločili organizirati kolesarsko odpravo, da preizkusimo našo vzdržljivost. Odločili smo se, da nas bo tokrat pot vodila skozi Gorenjsko proti Avstriji, kjer smo želeli zapeljati na najvišji vrh Avstrije Grossglockner in prelaz Hochtor. Pot sicer ne vodi na samo goro, temveč na končno točko na višini 2450 m, kjer si nad ledenikom in ravno nasproti vrha, ki je sicer na 3800 m/višine.

Odpravo smo pričeli 1 dan 3.9.2023 ob 7.00 uri izpred PGE Krško in se podali po Zasavski dolini proti Domžalam in naprej skozi Golnik, kjer smo naleteli na kolesarsko dirko LˇEtape in navijali za našega asa Mateja Mohoriča. Od Golnika smo se skozi Tržič zapeljali na prelaz Ljubelj in se nato spustili v Celovec, kjer smo po 200 km in 2000 v/m spili zasluženo okrepčilo.

2 dan smo iz Celovca krenili ob Vrbskem jezeru, kjer je urejena kolesarska pot proti Beljaku in nato naprej ob prelepem Milštatskem jezeru v Špital in dalje v Winklern, kjer smo po 165 km in 1700 v/m prenočili z prelepim razgledom na naš končni cilj.

3 dan smo iz Winklerna ogreli noge in po 15 km zagrizli v hrib. 20 km vzpona na Grossglockner je naporen podvig, sploh če imaš že 365 km za sabo, vendar pogledi izbrišejo vso bolečino in dajejo spodbudo za naprej. Na vrhu je lepo urejena parkirna hiša, muzej posvečen Porscheju, okrepčevalnice in restavracija, Swarovski razgledna točka in vhod v rove, ki so jih kopali v preteklosti. Cesta na vrh je za naše razmere praktično avtocesta, je pa zelo množično obiskana in na vrhu se tare različnih turističnih obiskovalcev, ki opazujejo svizce in ledeniška jezera. Težava je v nadaljevanju, saj iz te točke ni ceste naprej, temveč se je potrebno spustiti 6 km do krožišča, kjer se nato obrneš v drugo smer proti prelazu Hochtor, ki je na 2500 v/m in se je po spustu potrebno zopet povzpeti za 800 v/m. Ko smo prispeli na prelaz je bilo najhujše za nami in vidno olajšani smo naredili nekaj fotografij in se podali v zadnjih 100 km naše odprave. Pred ciljem v Kitzbuhelu smo opravili še z zadnjim 9 km dolgim vzponom in se nato spustili v naš končni cilj. Prispeli smo po 137 km in 3000 v/m kolesarjenja.

4 dan je sledila pot z spremljevalnim vozilom nazaj v PGE Krško, kamor smo prispeli v popoldanskih urah.

V treh dneh smo kolesarji Marko Levičar, Boštjan Gabrič, Aljaž Gabrič, Boštjan Robek in Aleš Stopar ter spremljevalca brez katerih ta podvig ne bi bil mogoč Damijan Ganc in Uroš Veličevič dokazali, da imamo še nekaj kondicije za opravljanje našega zahtevnega dela in da želimo vzdrževati ekipni duh, ki je v našem poklicu nepogrešljiv.

Skupaj smo v 3 dneh premagali okroglih 500 km in 6600 v/m.

Zahvaljujemo se vsem, ki so nam pomagali pri organizaciji in izvedbi odprave in sporočamo, da že delamo načrte za leto 2024.

                                                                                   Kolesarska odprava PGE Krško

Skip to content