Poklicna gasilska enota Krško

8.5.2019 Poklicni gasilci zdaj še močnejši

To za združenje pomeni, da je postalo močnejše tudi pri uveljavljanju in opozarjanju na status poklicnega gasilca v Slovenije. Vendar pa združenje ne bo imelo sindikalne vloge. Kot pravi predsednik Združenja slovenskih poklicnih gasilcev Miran Korošak je takšna okrepitev združenja korak naprej: »Zdaj bomo lahko enakopravno zastopali vse poklicne gasilce v Sloveniji in jim nudili strokovno pomoč. Združenje deluje na področju uveljavljanja strokovnega področja poklicnega gasilstva in požarnega varstva. Še vedno pa smo daleč od sindikata, saj delujemo bolj na strokovnem gasilskem področju. Ampak to ne pomeni, da se ne bomo aktivno vključevali v pogovore in urejanje položaja gasilca.«

Med namerami združenja je tudi prizadevanje za ureditev zakona o gasilstvu. »Nujno bi ga bilo treba posodobiti, pozabili pa ne bomo na opozarjanje na status, ki prav tako še ni takšen, kot bi si želeli. Izredno pomembni nalogi združenja sta predvsem usposabljanje in izobraževanje, ki sta sicer zdaj že dobra, določene programe pa bi bilo treba tudi osvežiti,« dodaja Korošak.

Hkrati poudarja, da si bodo v združenju prizadevali tudi osveščati o tem, kako so poklicni gasilci nujni za industrijo. »Spomnimo na požare leta 2017 v industriji. Ravno ti so pokazali, da smo poklicni gasilci nepogrešljivi za industrijo. Marsikakšno ekološko nesrečo bi namreč lahko preprečili s svojo prisotnostjo,« še dodaja sogovornik.

Vir: https://www.nt-rc.si/novi-tednik/poklicni-gasilci-zdaj-se-mocnejsi/

Skip to content