Poklicna gasilska enota Krško

26.1.2017 je potekala obsežna vaja reševanja iz ledenega ribnika (VIDEO)

V Krškem, natančneje na ribniku Resa, imamo po več letih možnost videti malčke in starše, ki se drsajo in sprehajajo po zaledenelem ribniku. Ob teh zimskih radostih je s tem zelo povečana tudi možnost za nesreče. Krški poklicni gasilci smo zato pripravili vajo, ki bi nas bolje pripravila v primeru takšne intervencije.

Priprava na vajo je na podlagi izdelanega Elaborata potekala v učilnici PGE, kjer smo preučili scenarije, ki so se zadnja leta že pojavili na območju Slovenije ob posredovanju ujete osebe na ledu. Želeli smo primerjati različne tehnike, ki smo jih kasneje preizkusili še praktično. Predvsem smo hoteli v praksi preizkusiti katera tehnika je hitrejša in bolj učinkovita. Razdelili smo se v štiri izmene, enako kot smo razporejeni v rednem delovnem času.

Preizkusili smo štiri tehnike posredovanja. Uporabili smo opremo, katero uporabljamo v enoti za tovrstno intervencijo ali pa tudi za reševanje na mirnih in divjih vodah. Vaje smo se udeležili vsi gasilci, kateri smo usposobljeni za reševanje na vodi in iz vode, ter vsi vodje in namestniki vodij izmen, operativni vodja operative Aleš Stopar in direktor Joško Žvar.

Po vaji smo naredili evalvacijo izvedbe in skupaj ugotovili, kateri način reševanja je najprimernejši in hkrati najhitrejši, kajti v takšnih situacijah štejejo sekunde.

V Poklicni gasilski enoti imamo dvanajst gasilcev s pridobljeno licenco specialnosti reševalec iz mirnih in divjih vodah program E ter deset vrhunsko usposobljenih potapljačev – reševalcev. Vsa usposabljanja so bila uspešno opravljena po programu usposabljanja Uprave republike Slovenije za zaščito in reševanje v Izobraževalnem centru zaščite in reševanja na Igu pri Ljubljani

Pripravo na vajo in pa samo vodenje je strokovno opravil namestnik vodje izmene Damjan Kodrič, ki je v Poklicni gasilski enoti Krško zadolžen za potapljaštvo in reševanje iz divjih vod. Vodenje vaje so preizkusili tudi vsi ostali vodje izmen ali namestniki. Skupno število udeležencev vaje reševanja na ledu je bilo 28 operativnih gasilcev.

Zahvaljujemo se Ribiški družini Brestanica, ki nam je kot upravljalec ribnika Resa dovolil uporabo ribnika za izvedbo vaje.

Skip to content