Poklicna gasilska enota Krško

21.1.2021 Vaja reševanja na vodi

V Krškem, natančneje na ribniku na Resi, imamo možnost videti malčke in starše, ki se drsajo in sprehajajo po zaledenelem ribniku. Ob teh zimskih radostih je s tem povečana tudi možnost nesreče, zato smo gasilci Poklicne gasilske enote Krško v sredo dne 20.01.2021 izvedli vajo, reševanja ujete osebe v zaledenelem ribniku.

Vremenske razmere so prav v teh dneh zavajajoče, kajti sonce je segrelo ozračje in privabilo veliko otrok na sprehode v naravo predvsem v okolici ribnika Resa. Čudovit pogled na zaledeneli ribnik marsikoga zamika, da bi malo zadrsal po ledu, vendar je to zelo nevarno. Iz fotografij je razvidno, da ima ribnik nezadostno debelino ledu za morebitno hojo ali drsanje po njem. ZARADI MOREBITNEGA PADCA ALI ZDRSA V RIBNIK MOČNO ODSVETUJEMO GIBANJE PO BRIŽINI RIBNIKA, NIKAKOR PA NE HOJO ALI DRSANJE PO ZELEDENELI POVRŠINI RIBNIKA.

Priprava na vajo je potekala v učilnici Poklicne gasilske enote Krško, kjer smo preučili scenarije in operativne taktične postopke, katere imamo izdelane na slovenskem območju ob posredovanju ujete osebe na ledu. Želeli smo primerjati različne tehnike, ki smo jih kasneje preizkusili še praktično.

Poklicna gasilska enota Krško ima v vsaki izmeni ekipo strokovno usposobljenih reševalcev na vodi in iz vode ter potapljaško ekipo, ki je v pripravljenosti vse dni v letu.

Skip to content