Poklicna gasilska enota Krško

2-5.9.2015 2.Kolesarska odprava 2015

Kolesarsko ekipo so sestavljali gasilci: Rok Grilc, Marko Levičar, Primož Mavsar, Dejan Polšak, Anton Starc in spremljevalna ekipa Anton Drenik ter Matej Kerin.

Poleg poslanstva PGE Krško (posredovanje v najrazličnejših situacijah z namenom reševanja ljudi, živali in premoženja), je udejstvovanje na različnih športnih področjih. Eden izmed teh področij je tudi kolesarstvo. Zato smo v letu 2014 ustanoviti tudi kolesarsko ekipo PGE Krško. S pomočjo našega zavoda in nekaj donatorjev nam je uspelo nabaviti kolesarske drese in se udeležiti različnih kolesarskih prireditev ter skupinskih voženj. Že v letu 2014 smo izvedli 3-dnevno kolesarjenje po Sloveniji.

Letos pa smo se odločili za štiridnevno etapo. Drugega septembra smo že zarana štartali izpred PGE Krško in kolesarili preko Karlovca, Slunja do Plitvičkih jezer, kjer smo prenočili. Dan je minil brez posebnosti. 182 km dolgo etapo (2283 višincev) smo opravili v 5h 27 min z visoko povprečno hitrostjo 33,5 km/h.

Drugi dan smo začeli kolesariti v hladnem in meglenem jutru pri 10 °C. Po razgibani poti čez Korenico, Bunić, Lički Osik in Gospić smo se povzpeli čez prelaz na Velebitu (950 m/NV). Od tod je sledil lep in hiter spust do mesta Karlobag. Nato smo nadaljevali po stari jadranski magistrali čez mesta Sv. Juraj, Senj, Klenovica, Selce, Crikvenica, Bakar do Rijeke, kjer smo zaključili drugo etapo. Opravili smo 217 km in 4376 m/NV v času 6h 49 min s povprečno hitrostjo 31,9 km/h.

Tretji dan je bila na sporedu »kraljevska etapa« naše odprave. Kolesarjenje smo pričeli v Rijeki, nadaljevali do mesta Opatija, nato je sledil 17 km vzpon na goro Učka (981m/NV). Sledila je razgibana vožnja čez Pazin do Limskega kanala, nato ob obali Istre do Savudrije in nazaj v Slovenijo v Koper. Tretjo etapo smo končali z opravljenimi 199 km in 3560 m/NV. Za to razdaljo smo potrebovali 7h s povprečno hitrostjo 28,3 km/h.

Zadnji dan smo začeli v Kopru, nadaljevali čez Črni Kal, Postojno, Unec, Cerknico, Kočevje, Novega mesta in nazaj do Krškega. Celotno pot nas je spremljalo slabše vreme z nekaj dežja in vetra. Kljub vsemu smo zelo uspešno odpeljali tudi zadnjo etapo v dolžini 213 km. Opravili smo z 2594 m/NV v času 6h 51 min in s povprečno hitrostjo 31,1 km/h. 

Tako smo uspešno prekolesarili 811 km in opravili z 12.813 m/NV.

Zahvaljujemo se sodelavcem PGE Krško za vso podporo, ob tem pa tudi iskrena hvala vsem sponzorjem in donatorjem, ki so nam omogočili izvedbo tega projekta in se toplo priporočamo še za v prihodnje.

Rok Grilc
Kolesarska ekipa PGE Krško

Skip to content